Lussebullerecept:

Datum: 2009-12-16 Tid: 18:17:06
Jag har skrutit som en galning om dessa perfekta lussebullar, så här kommer receptet jag knåpade hem förra året men aldrig bakade då:

INGREDIENSER:
50 g jäst
5 dl mjölk
150 g smör
250 g kesella
2 dl strösocker
2 kuvert saffran (1g)
1 tsk salt
16 dl vetemjöl
russin
1 ägg + 1 msk mjölk till pensling


GÖR SÅ HÄR: Smält smöret, blanda i mjölken och värm tills vätskan är 37 grader (fingervarmt). Smula jästen i en skål och häll på degvätskan. Blanda ner kesella, socker, salt och saffran. Tillsätt ungefär hälften av mjölet. Tillsätt resten lite i taget. Arbeta degen smidigt (Använd gärna degkrokarna på elvispen om du inte har en hushållsassistent). Täck degen med en duk och jäs minst 60 minuter. (Sätt igång ugnen på 225 grader, beroende på hur lång tid det tar för den att värmas). Tag upp degen på bakbord. Knåda den lätt, dela sedan i 30 bitar (det blir 30 stora bullar). Forma dem som du vill ha dem, peta i russin, lägg dem på en bakplåt klädd med bakplåtspapper och täck med en jäsduk. Låt bullarna jäsa till dubbel storlek (ca 45 minuter). Vispa ägget och mjölken lätt, pensla bullarna och grädda dem i 5-8 minuter tills de fått en gyllenbrun yta.

Bullarna blev stora, fluffiga. Jag lät dem jäsa lite längre än vad som står i receptet. Det kan hända att du behöver mer mjöl, men var försiktig, saffran är en uttorkande krydda och det är ett vanligt fel man gör när man bakar bullar - häller i mer mjöl. Det är inte farligt att arbeta med en lätt kladdig deg - resultatet blir så mycket godare! Nästa gång ska jag testa med ett halv gram extra saffran och sirap istället för socker. Om man byter ut socker mot sirap får man tänka på att ta mindre sirap, då "torrvaran" i sirapen motsvarar 80%.

Tankar och tycken

Skriv vad du tänker:

Namn:
Spara mina uppgifter!

Mail-adress: (publiceras ej)

Blogg:

Kommentar:

Trackback