Vinterblekt..

Datum: 2010-01-29 Tid: 13:17:36
Nej ingen sol idag, bara gråmulet. Tur att den vita snön lyser upp tillvaron. Om en stund kommer syster in för fika och att traska runt på stan. Jag ska ta en kopp kaffe och städa iordning lite innan H kommer hem från jobbet. Här ser som vanligt ut som kriget..

Ha en härlig fredag!

Snön lyser vit på taket...

Datum: 2010-01-28 Tid: 23:25:48
...endast tomten är vaken..

Efter många om och men med dumma bussar och tåg är jag åter i kära Sölvesborg. Imorgonkväll väntar lyxmiddag och mys! Ska även hämta ut ett paket med nya böcker, köpa nya viner på Systemet, ett par nya leggings och lite annat smått och gott.

Dessutom väntar en fika med syster, det var längesedan nu.
Jag hoppas även på fint solskensglitter i snön, ingen vind och en härlig promenad.

Nu ska vi krypa ner i sängen, jag är alldeles slut (grannen i växjö hade fest halva natten)
Godnatt!

Nya tider

Datum: 2010-01-28 Tid: 00:25:42
Snöoväder mötte mig på perrongen i Emmaboda, där jag stötte ihop med Zara i klassen. Båda skulle till samma destination = stickas i övningssalen på skolan. Och stickas blev det. Sara kom och mötte upp och efter kaffe och macka var det dags att bege oss in. Jag lyckades med konsten att tappa Sara på blod (vilket jag fick beröm för - ingen annan i skolan har lyckats). Sen fick hon tappa mig på lite. Det där med nålar är skoj!

Så, ikväll är jag i Växjö och njuter av stillheten i min lägenhet. Här kryper jag upp i soffan och insuper att allt det här är mitt. Mitt hem, min borg. (En jäkligt stökig sådan också). Och om fyra månader är det dags att pröva vingarna och ge sig av. Testa om jag kan det jag ska ha lärt mig under tre års tid. Testa om jag håller som sjuksköterska.
Det känns riktigt läskigt. Klasskamraterna surrar om jobb de sökt, men jag drar mig lite. Jag är rädd att inte hålla måttet, att göra fel och att vara otillräcklig. Jag vill dessutom hem till Sölvesborg igen.. Livet är skrämmande och spännande.

I förra veckan hämtade jag ju ut mina nya glasögon och nu ser jag världen på ett helt nytt sätt! Jämförde idag i skolan vad jag ser med och utan dem. Två meter ifrån en spegel utan glasögon ser jag mina egna ögon som två stora svarta hål. Så nu kan ni sluta undra varför jag inte hälsar utan... Detta betyder att jag har bockat av ett nyårslöfte!




Inser nu även att jag måste infria ett nyårslöfte till genom att gå och klippa av de där tokigt slitna topparna....


I eftermiddags bjöd Sara dessutom ner mig på fika, med hemmagjorda semlor. Jag trodde jag skulle storkna av lycka, jag hade glömt hur goda semlor är, det är säkert ett par år sedan jag åt en sist. Mums!




Nu ska jag krypa ner framför ett avsnitt Ghost Whisperer....!
Godnatt världen

Solsken

Datum: 2010-01-23 Tid: 13:43:23
Härligt, hur solen får snön att gnistra idag. Allting verkar så mycket piggare, kaffet smakar extra gott. Igår bakade jag fullkornsbagels som vi kalasade på med mozarella, pesto, tomater, grönt och groddar. Enkelt och smarrigt.

Idag har vi pratat om att åka skridskor, vilket jag inte gjort sedan jag gick i tvåan på gymnasiet. Får väl se hur det blir med den saken!

Igår var jag och hämtade ut nya glasögonen! De blev pefekta!

Dags att dricka upp kaffet och fånga dagen nu!
Ha en härlig lördag!

Bagels

Datum: 2010-01-23 Tid: 13:22:06
INGREDIENSER:
25g jäst
5 dl ljummet vatten (ni vet, inte varmare än 37°c)
2½ tsk salt
3 msk strösocker
13½ dl vetemjöl special fullkorn
uppvispad äggvita

GÖR SÅ HÄR:
Smula jästen i en degbunke och lös upp med vattnet, salt och socker. Tillsätt lite mjöl i taget. Arbeta ihop till en kompakt deg.
Täck över med en bakduk och jäs till dubbel storlek, ca en timme.
Ta upp degen på bordet och dela den i tolv lika stora delar. Forma till runda bullar, rundriv dem gärna. Tryck ett finger igenom bullen och snurra den runt fingret för att få till det större hålet i mitten.
Jäs ringarna i ca 45 minuter under duk på bakplåtspapper. Lägg gärna lite mjöl under, de klibbar gärna fast i bakplåtspappret.
Sätt ugnen på 175°c.
Koka upp en stor kastrull vatten. Koka varje bagel i ca 3 minuter på varje sida. Torka av dem på en handduk och lägg tillbaka dem på plåten. Pensla dem med uppvispat ägg och grädda i mitten av ugnen ca 20 minuter.

För sötare bagels kan man hälla i lite honung i det kokande vattnet och strö socker på det uppvispade ägget. Frön av olika sorter går också bra, beroende på vad man vill ha sina bagels till.
Ha kul!

Nattsudd från sängkanten

Datum: 2010-01-19 Tid: 01:49:20
Ny kurs, ny termin! SISTA terminen dessutom.
Vi var några stycken tappra damer som valt att läsa palliativ vård istället för akutsjukvård och alla suckade vi över tiden som gick sådär riktigt rysligt fort.

Bara för att få sova en natt till i Sölvesborg (och den där ljuvliga sängen som jag legat till nu på min sida, med mitt täcke och mina kuddar) så steg jag upp tjugo över fem imorse. Vilket egentligen innebär att jag bara sov en halv natt.
Det är en skön känsla att gå ut i mörkret, knappt någon annan vaken, möjligtvis en morgonpigg pensionär med en liten tax, eller några få som liksom jag skulle åka med tåget.
Imorse glittrade snön, föll i stora, fluffiga flingor i ansiktet och lade sig att glittra i håret. Luften frisk och sval, tystnad.

Jag hann plöja igenom lite fler sidor i nya boken Yours, Faithfully av Sheila O'Flanagan. Det där med att läsa tjocka böcker på engelska är nog en bra sak för mig. Boken varar längre, vilket är bra för min ekonomi då jag slipper köpa mängder av nya böcker. Jag får leva lite längre med boken, fundera och fantisera kring den. Under tiden jag läste Twilight-serien så fanns inget annat än den i mitt huvud. Det är lite likadant med denna bok. Jag kan inte lista ut vad som kommer att hända, jag har faktiskt inte ens läst sista sidan (som jag brukar - tvångsmässigt) och jag längtar till slutet så jag får reda på om han var ett så stort svin eller om det finns någon rimlig logik.


Idag fick vi lära oss taktil massage av händer. Mysigt och lärorikt. Nu måste jag bara öva, öva, öva!
Det startade en liten låga nyfikenhet i mig också, då hon berättade om allt annat roligt, liknande, som finns att göra som sjuksköterska. Jag vill lära mig NADA!!!!

Så vill ni ha en skön handmassage - kom till mig!

Nu ska jag stupa i säng, nu när jag tömt huvudet på tankar för tillfället.
Godnatt!!

Försvunnet och funnet!

Datum: 2010-01-14 Tid: 11:49:49
Idag blev jag upphämtad tjugo över åtta i Sölvesborg och fick "bil-lift" till Växjö av Anders systers man! Trevligt! Ska alldeles strax kila över till skolan en sväng, efter att jag druckit upp mitt kaffe och försökt värma mig lite. Det tråkiga är att jag inte varit här på ett tag så det luktar lite instängt, måste vädra. När det är så här kallt! Tur att jag tog med den underbara morgonrocken jag fick i julklapp av H. Blommorna mår inte så bra de heller, men en riktigt klockren sak hände direkt när jag kom innanför dörren!
Jag lyfte på en mapp och därunder låg kameran. I samma möbel som jag letat i så många gånger, där låg den rakt framför näsan på mig hela tiden. Jättepinsamt, men skönt!

Igår var jag på synundersökning och fick lite nedslående resultat. Jag har fått väldigt mycket sämre syn, men optikern tyckte inte att jag skulle oroa mig, det är tydligen vanligt att man få försämrad syn under tiden man studerar eftersom man läser så intensivt under långa perioder! Värt att köpa nya glasögon nu då? Jo, bågarna kostade 1 krona.....!

Dricka upp kaffet skulle jag göra ja!

Lördagsfunderingar

Datum: 2010-01-09 Tid: 16:57:32
Jag kan en sak som inte så många svenskar kan... Jag kan Sydafrikas nationalsång. Jag är en nörd.

Fick en Spotifyinvite häromdagen av en vän. Jag som lovat mig själv att inte "stjäla" en sådan, då jag enligt mig själv inte lyssnar på musik längre. Men nu kan jag inte längre ha tystnad runt mig. Musiken är igång hela tiden! I alla fall när jag är ensam, har jag människor omkring mig så hör jag inte vad de säger om det spelas musik i bakgrunden. "Dubbelljuddöv"?

H har åkt iväg på skojigheter med sina gamla jobbarkompisar ikväll, de hade ordnat nån överraskningsaktivitet för allihopa! Så jag vet inte alls var han är eller när han kommer hem igen.
Tur för mig att syster och jag ska hitta på skojigheter ikväll då..!

Har precis bakat en omgång kolasnittar igen, denna gången känner jag på mig att de blev perfekta, sådär riktigt sega, men samtidigt knapriga....!

Ha en härlig lördag!

Mys

Datum: 2010-01-08 Tid: 19:40:25
Efter en lång, kall promenad på knastrande snö bestämd vi oss för att äta pizza och gick vidare till Sölvesborgs (bästa) pizzeria där vi träffade Cicci, Jens och Ciccis lillasyster.
Så gott att klämma i sig pizza efter den kalla promenixen!

Ikväll ska vi bara mysa, umgås och få upp värmen.. Det är lite kyligt här i lägenheten, men vackra ljus brukar hjälpa till att göra det behagligt igen..

Imorgon ska jag umgås med syster hela kvällen! Längtar!

Ha en trevlig kväll!

Skolfix

Datum: 2010-01-07 Tid: 14:35:59
Så fort jag har fixat allt jag behöver så beger jag mig till biblioteket och skriver. Men det är segt... Behöver svar jag inte får och uppgifter jag inte har, men men det löser sig säkert snart!

Fyller på kroppshyddan med lite kaffe och macka.. Lätt och lagom!

Dagen ska bjuda på en kvällspromenad senare, just nu sitter H och hans kompis Anders och spelar TV-spel.. Det är rätt roligt att lyssna på dom!

Världen är ljus utanför, luften är frisk och livet går framåt vad jag än gör...

Ha en bra dag!

Konstigt...

Datum: 2010-01-07 Tid: 01:18:24
Har en lite märklig känsla i kroppen..

Jag hade funderat så länge, i flera år, på att ta en till hål i örat för att så småningom ha tre i samma öra. Till slut gjorde jag det (medans tre av mina gamla konfirmander flinande glodde på) så nu har jag ett extra.. Det känns lite snopet. Att redan ha det gjort liksom, att jag inte puttar det på framtiden längre..
Vad sätter man för öronhängen i det nu då? Visst det ska läka flera veckor till, men sen får jag nog strutta iväg och köpa något nytt, lite mindre. Hur gör man när man har långa hängande öronhängen, vad ska bli i det lilla udda-hålet då? Det var nog en liten förändring i livet det där hålet, ett bevis på att jag i alla fall så småningom tar tag i saker? Detta året får vara det året då jag började ta tag i saker. Flera saker har jag redan lyckats med i alla fall.

Imorgon ska H och jag ut på en lång vinterpromenad i skogarna. Behöver det...
Nästa vecka ska min syskon och jag se Avatar en gång till... Så bra var den verkligen!

Nu: En kopp te och sängen kallar, sov gott!

Fika

Datum: 2010-01-06 Tid: 16:30:54


En kopp kaffe och en liten kolasnitt?


Avatar

Datum: 2010-01-05 Tid: 15:22:21
Avatar

STORY: Filmen utspelar sig på planeten Pandora, som är befolkad av Na'vi. För att komma dem nära skapar forskarna avatarer som ser ut precis som Na'vi, men har blandat DNA från forskarna och en Na'vi, vilket gör att varje forskare har en egen avatar som endast de kan styra precis som sin egen kropp. Marinsoldaten Jake Sully (Sam Worthington) tar över sin tvillingbrors avatar då han blir mördad och följer med på resan till Pandora. Avataren blir Jakes fristad och Na'vi-folket beslutar att låta honom lära sig om dem genom sin blivande "drottning" Neytiri (Zoe Saldana). Men snart ställs allt på spel då den militära ledaren för jordborna inte längre vill vänta på att Na'vi ska överge sitt hem så att de kan komma åt värdefull metall precis under det.
MINA TANKAR: Jag var väldigt tveksam till en början, visste inte riktigt om det var en film i min smak, men H ville så gärna se den. Jag var nära att skippa filmen helt när jag såg att Sigourney Weaver spelade rollen som överhuvud för forskningsprojektet med avatarerna och den som kunde allt om planetens flora och djurarter (iom att hon spelar i princip samma roll i alla olika sorters alien-filmer). Giovanni Ribisi gjorde också en ganska stor roll i filmen, Phoebes bror i Vänner, ni vet, så svårt att se honom i något annat! Men filmen var helt fantastisk. 3D på Filmpalatset i Bromölla, hela biosalongen var knäpptyst. Spännande, underbara färger och former. Genomtänkt och fartfylld. Den var helt klart värd sitt pris på 120 kronor, jag har aldrig sett en liknande film! Se den!


Fonduekväll!

Datum: 2010-01-05 Tid: 13:59:53
Jag bakade aldrig igår, tänka sig!

I lördags bjöd vi över Anders och Lena på middag, som vi lovade på deras bröllop i somras. Fonduegrytan åkte fram och en oxfilé i bitar hade fått marinera i goda kryddor över natten. Till det hade vi ris, tjocka pommes, bearnaisesås, rosépepparsås, tzatziki, sweet chilisås, sallad, scharlottenlök och feta ost.
Det är riktigt enkelt, allt man behöver är en fonduegryta och massvis med olja, euroshopper har billig matolja. Det finns olika sorters fondue dessutom, istället för olja kan man blanda ihop en buljong, eller en ostfondue, eller varför inte doppa frukt i en chokladfondue?


Bryta nyårslöftet med att baka!?

Datum: 2010-01-04 Tid: 15:20:50
Bröd! Alltså.. Om jag ska baka ett bröd, vilket ingår i nyårslöftet, då betyder det att jag behöver gå och köpa en ny krydda. Vilket ingår i nyårslöftet att jag inte ska göra. Hur ska jag hantera detta? Baka ett äckligt fransbröd? Nej tack.

Kanske ska baka lite kladdkakemuffins, eller lite chocolatechip cookies? Jag tror visserligen inte att jag hinner, eftersom H minsann satte mig i arbete nyss, diska massor, gå till biblan, gå och handla, själv stack han ut för att träna.
Det är därför, på grund av att jag har såå mycket att göra som jag sitter här och smuttar på mitt kaffe, bloggar och förbereder nya blogginlägg om things. Roligt och avslappnande.

Det snöar ute, inte ett speciellt lockande väder att bege sig ut på stan i... Tror jag väntar en liten stund.....!

Ha en skön dag!

Tredje januari tvåtusentio

Datum: 2010-01-03 Tid: 20:37:27
Det är ett nytt decennium. Det känns för mig som att så många missat det, eller i alla fall inte lägger någon vikt i det. Kanske för att vi är så nära milenniumskiftet?

En god middag hos föräldrarna är avslutad. Nu glor allihop på en dålig film, jag flydde min kos upp hit till lillebrors rum. Filosoferar ifred, försöker planera upp en kommande pluggvecka och en sista slitig termin. Funderar om jag är färdig då, eller om jag vill läsa mer? Jag är så sugen på att läsa musik och har varit det i 2½ år, sedan då, när jag inte tänkte i banorna läsa för att det är roligt, utan var så inställd på att läsa till ett yrke. Skaffa mig en "riktig" utbildning...

Och det är ju positivt på sitt sätt, att jag har en kompetens att presentera mig inom..

Men är jag färdigstuderad?

Just nu längtar jag dessutom efter att få vila ögonen i den fjärde och sista boken i Twilight-sagan. Jag fastnade för dem fastän jag inte planerat och inte ville det. Skulle inte läsa böckerna för att jag trodde att de var överskattade. Vilket de är iofs på sitt sätt, men är inte Harry Potter det också på sina ställen? Alla sagor har sina frågetecken..

Hur som helst. Nu är den boken också slut snart... Vilken ska jag läsa då?
Ingen av mina favoritförfattare har direkt släppt något nytt mig veteligen. Men jag får leta lite till..

Ha en fortsatt mysig kväll!