Bagels

Datum: 2010-01-23 Tid: 13:22:06
INGREDIENSER:
25g jäst
5 dl ljummet vatten (ni vet, inte varmare än 37°c)
2½ tsk salt
3 msk strösocker
13½ dl vetemjöl special fullkorn
uppvispad äggvita

GÖR SÅ HÄR:
Smula jästen i en degbunke och lös upp med vattnet, salt och socker. Tillsätt lite mjöl i taget. Arbeta ihop till en kompakt deg.
Täck över med en bakduk och jäs till dubbel storlek, ca en timme.
Ta upp degen på bordet och dela den i tolv lika stora delar. Forma till runda bullar, rundriv dem gärna. Tryck ett finger igenom bullen och snurra den runt fingret för att få till det större hålet i mitten.
Jäs ringarna i ca 45 minuter under duk på bakplåtspapper. Lägg gärna lite mjöl under, de klibbar gärna fast i bakplåtspappret.
Sätt ugnen på 175°c.
Koka upp en stor kastrull vatten. Koka varje bagel i ca 3 minuter på varje sida. Torka av dem på en handduk och lägg tillbaka dem på plåten. Pensla dem med uppvispat ägg och grädda i mitten av ugnen ca 20 minuter.

För sötare bagels kan man hälla i lite honung i det kokande vattnet och strö socker på det uppvispade ägget. Frön av olika sorter går också bra, beroende på vad man vill ha sina bagels till.
Ha kul!

Tankar och tycken

Skriv vad du tänker:

Namn:
Spara mina uppgifter!

Mail-adress: (publiceras ej)

Blogg:

Kommentar:

Trackback